Hakukoneoptimointi vs. klikkimainonta

Hakukoneoptimointi on hinta/teho -suhteeltaan merkittävästi parempi kuin klikkimainokset. Adwords -mainoksilla kuka tahansa saa sivut Googleen hyvälle paikalle ja vieläpä nopeasti, mutta koska jokaisesta klikkauksesta täytyy maksaa, niin usein Adwords -mainonta on jatkuvana kallista suhteessa siitä saatuun hyötyyn.

Jottei klikkipohjaisen kustannukset nousisi liikaa, sitä voidaan rajoittaa päivittäisellä budjetilla, joka tarkoittaa, että kun päivän budjetti on tullut täyteen, Google ei näytä mainoksia sinä päivänä vaan jatkaa taas seuraavana. Tämä myös tarkoittaa sitä, ettei adwords-mainoksilla saa jatkuvaa näkyvyyttä Googlessa vaan se  riippuu täysin siitä, kuinka paljon rahaa mainontaan sijoitetaan.
 
Hakukoneoptimoinnilla puolestaan voidaan saavuttaa pysyvä näkyvyys, jolloin klikkauksista ei tarvitse maksaa erikseen, etkä tarvitse miettiä näkyvyyttä rajoittavaa päivittäistä budjettia. Hakutulosten ensimmäisille sijoille sijoittuva sivu on siellä aina eikä sivujen omistajan tarvitse maksaa klikkauksista erikseen.

Luonnollinen hakutulos on luetettavampi

Suurin osa käyttäjistä luottaa Googleen lähes joka asiassa, myös kun arvioidaan yrityksiä. Kun yrityksen nettisivut ovat luonnollisten hakutulosten kärkipäässä eikä niissä näy ”Mainos” -merkkiä, ihmiset luonnollisesti pitävät yritystä alansa markkinajohtajana ja luotettavana yrityksenä. Yllättävän monet ajattelevatkin, että Google nostaa hakutuloksissa ylös parhaita ja tunnetuimpia yrityksiä. Hakukoneoptimoinnilla voidaan siis uudesta ja pienestä yrityksestä tehdä monen silmissä luotettava yritys.
 
Lähes aina hakutulosten ylimmäisinä näkyvät klikkaushintaiset mainokset. Mainokset eivät kerää kaikkia kävijöitä, monikaan ei mielellään ensimmäiseksi klikkaa mainoksia. Siksi monet rullaavat mainosten ohi ja aloittavat vasta luonnollisista hakutuloksista. Siksi hakukoneoptimointi on adwords-mainontaa tehokkaampaa.

Mainokset eivät näy jokaiselle!!
Moni uskoo kaikkien näkevän Googlen hakutulokset ja mainokset samalla tavalla kuin itse omalla tietokoneellaan. Tämä ilmenee etenkin silloin kun esim. yrittäjä on itse laittanut pystyyn oman Adwords -mainoskampanjan ja kokeilee usein tekemällä Google hakuja ja tyytyväisenä seuraa, kuinka oma mainos näkyy upeasti hakutulosten kärjessä.
Valitettavasti sama näkymä ei toistu kaikkien tietokoneilla näin vaan Google näyttää mainosta useammin sillä tietokoneella ja selaimella, jolla mainosta on usein katsottu tai klikattu. Siihen vaikuttaa myös se, että selaaja on maantieteellisesti samalla alueella kuin missä mainoskampanja on pystytetty.
 
Monet ovat poistaneet Google -mainokset kokonaan käytöstä omalla koneellaan. Se on mahdollista, ja vieläpä helppoa. Tällaisille käyttäjille näkyy aina ensimmäisinä luonnolliset eli orgaaniset hakutulokset… ja hakukoneoptimointi on ainoa tapa saada oma sivusto näiden henkilöiden tietoisuuteen.
 
Google on myös fiksu. Kun monet eivät mielellään klikkaa ”Mainos” -merkinnällä varustettuja hakutuloksia, Googlen robotti huomaa tämän ja vähentää reilusti mainosten näyttämistä kyseisessä selaimessa. Silloin myös hakutulosten ensimmäisen sivun yläreunan mainokset jäävät pois kokonaan kaikissa hauissa. Ja taas tullaan siihen lopputulokseen, että hakukoneoptimointi on paras tapa saada oma sivusto tällaisen ihmisen eteen.
​Hakukoneoptimointi on aina pidempikestoinen prosessi. Klikkimainokset saat Googleen näkyviin nopeasti, mutta nousu luonnollisissa hakutuloksissa kestää jopa kuukausia. Halutessasi nopeasti näkyvyyttä, klikkaushintaiset mainokset ovat siihen ensisijainen vaihtoehto.
 
Pidemmällä perspektiivillä hakukoneoptimointi on kustannustehokkuudeltaan parempi.
Jos sijoitat hakukoneoptimointiin vaikkapa 50 euroa kuukaudessa ja saat sivustosi hakutulosten etusivulle, tämä näkyvyys on jatkuvaa. Niin sijoittamasi raha tulee hyvinkin varmasti takaisin uusilta asiakkailta joka kuukausi. Monilla toimialoilla jo yksi asiakas tuottaa vähintään tuon summan.
Voit myös sijoittaa rahasi klikkaushintaisiin Adwords -mainoksiin, mutta näissä jatkuva näkyvyys maksaa huomattavasti enemmän. Keskimääräinen budjetti jatkuvan näkyvyyden saavuttamiseksi on noin 300-400 euroa kuukaudessa. Jos mainosten kautta saadaan yksi tai kaksi maksavaa asiakasta kuukaudessa niin se ei välttämättä vielä riitä kattamaan mainosbudjettia ja jäät siinä tappiolle.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s